Centrala Nucleară Cernavodă – Macara portal

 

       Proiectarea și lucrările de modernizare au fost efectuate respectând cerințele generale pentru macarale, mecanisme de ridicat și dispozitivele lor auxiliare din instalațiile de ridicat, firma PROMPT  fiind autorizata CNCAN și ISCIR pentru efectuarea unor astfel de lucrări.

       Macaraua portal este o macara acționată electric, de tip bigrindă cu două console și cabină de comandă mobilă, fiind suspendată de căruciorul de sarcină. În cadrul lucrărilor de modernizare a mecanismelor macaralei s-au utilizat unele componente noi proiectate și executate pe baza ultimelor noutăți în domeniul instalațiilor de ridicat, componente care asigură o bună funcționare și siguranță în condițiile de exploatare specifice centralelor nucleare.

        La modernizarea macaralei portal 55/16t–14 m cu cabină mobilă care a fost fabricată pe baza proiectului elaborat în anul 1986 , s-a reutilizat construcția metalică existentă la beneficiar. Prin modernizarea macaralei portal nu a fost afectată structura portantă inițială.  Calculele de dimensionare , coeficenţii de rezistenţă ai îmbinărilor sudate conţinute în proiectul iniţial rămân valabile în continuare . Alimentarea căruciorului de sarcină se realizează prin cabluri amplasate pe cărucioare de cabluri, care rulează pe profil adecvat.

        Echipamentul electric este amplasat în dulapuri metalice, iluminate, ventilate și încălzite, montate pe grinda principală și în sala electrică de pe cărucior. Controlul ventilației și al încălzirii se realizează prin termostate. Acţionarea mecanismelor se realizează cu motoare electrice asincrone cu rotorul în scurtcircuit, prevăzute cu contacte termice în înfășurări. Motoarele de acționare a mecanismelor de deplasare și a tamburului de cablu sunt cu frână electromagnetică inclusă și sunt prevăzute cu rezistență de încălzire anticondens; încălzirea este controlată cu termostat.

        Alimentarea motoarelor electrice se face prin convertoare de frecvenţă PWM.  Alimentarea prin convertoare de frecvență asigură demarări și frânări pe panta programată, fără socuri, reglaj de viteză la cuplu constant, uzura redusă a frânelor, acestea aplicându-se la viteza : v=0. Convertoarele mecanismelor de ridicare funcționează în bucla închisă, reacția fiind asigurată de encodere incrementale cu două canale diferențiale.

        Utilajul este prevăzut cu sistem de comandă și supraveghere asigurat de un automat programabil. Informația este transmisă între compartimentele utilajului (sala electrică de pe cărucior, cabina operatorului, dulapurile cu aparataj de pe grinda principală), printr-o rețea de comunicație Device Net. Informațiile referitoare la funcționarea utilajului și avariile apărute sunt afișate pe monitorul din cabina operatorului.

       Comada utilajului se realizează din cabina operatorului, suspendată de căruciorul de sarcină, sau de la stația radio, prin controlere de comandă care asigură patru trepte de viteză. Mecanismele macaralei pot funcționa simultan, cu excepția mecanismelor de ridicare de 55t, respectiv 16t, care sunt interblocate. Mecanismele utilajului sunt prevăzute cu limitatoare de cursă și supracursă. Mecanismele de ridicare sunt prevăzute cu limitatoare electronice de sarcină. Macaraua este prevazută cu anemometru.

Caracteristici tehnice :

Sarcina nominala: 55 /16 t

Ecartament: 14 m

Inaltime de ridicare totala:

– mecanism 55 t: 23 m

– mecanism 16 t: 26 m

Viteze de ridicare:

– mecanism 55 t: 0,5…5 m/min

– mecanism 16 t: 0,85…8,5 m/min

Viteze de deplasare:

– carucior de sarcina: 1,6….16 m/min

– macara: 3,15…31,5 m/min